сряда, януари 05, 2005

С 11на сто поскъпнали апартаментите край морето

530 евро/кв. м за гарсониера в елитните квартали на Бургас

Парцелите в "Сарафово" достигнаха 39 евро на кв. м 20% ръст в цените на терените в Индустриалната зона



Средно с 11% са поскъпнали жилищата в крайбрежните квартали на Бургас "Зорница" и "Лазур" през 2004 г., сочат данните на сайта IMOT.BG.
В тези райони е регистрирано най-слабо покачване на ценитев сравнение с останалите райони на града. По данни на сайта, ако в началото на годината гарсониера в "Лазур" е можело да бъде купена срещу 476 евро/кв.м, то в края на декември цената й е достигнала 530 евро/кв.м.

Средното покачване на цените на жилища в най-големият южен черноморски град от началото на годината е около 15%. Строителството и интересът към недвижими имоти в Бургас през последната година бележат ръст. Основната причина според анализатори е пренасищането на пазара във Варна. Дефицитът, който беше създаден там, остави цените на имотите високи, а в същото време инвеститорите насочиха вниманието си към Бургас.
По-силно поскъпване на жилищните имоти в града е налице в кварталите “Възраждане" и “Братя Миладинови". Боксониера във “Възраждане" може да се купи срещу 538 евро/кв. м, вместо 473 евро - каквато е била цената в началото на 2004 г.
Ако при маломерните жилища причината за покачването на цените е ниското предлагане и силното търсене, то при двустайните поскъпването е в резултат на предлагането на апартаменти в новостроящи се жилищни комплекси. Такива имоти се продават в “Лазур", “Меден рудник", “Сарафово". В “Лазур" апартамент от 60 кв. м може да се купи срещу 467 евро/кв. м. В началото на годината купувачът е щял да заплати 410 евро/кв. м. Ограниченото предлагане на двустайни жилища в центъра на Бургас и фактът, че 75% от обявите са за недовършено строителство са причината в тази част на града цената на квадратен метър жилищна площ да е без промяна от началото на годината. В момента средната офертна цена е 450 евро/кв. м, а преди 12 месеца тя е била 458.

Най-силно предлагане има на тристайни жилища. За повечето кандидат-купувачи, те обаче остават лукс. Поскъпването на квадратен метър в сравнение с другите видове апартаменти е най-малко - между 8 и 13% за отделните квартали. С около 40 евро/кв. м е увеличението в “Сарафово" и в “Братя Миладинови".Движението на цената на земята в Бургас е далеч слабо от това на апартаментите, посочват от IMOT.BG. "Крайморие" и "Сарафово" са кварталите, в които има бум в предлагането на земя. Продават се по над 100 обособени терена, като по-евтини са тези в "Крайморие". От началото на годината тяхната цена е спаднала от 33 на 29 евро на кв. м. Повече от половината парцели са предназначени за строеж на търговски обекти, тъй като са над 3 дка.
15 декара земя на първа линия се търгуват по 23 евро/кв. м. 20 евро пък е квадратният метър на неурегулиран парцел от 3800 кв. м, на 300 метра от морето. По 22 евро/кв. м може да се купи парцел, който има лице на път и е на морския бряг.
Една от причините да се продава земя в близост до морето на такава ниска цена е обсъжданият законопроект за Черноморското крайбрежие. Собствениците предпочитат да продадат имотите си на малко по-ниски цени, които по всяка вероятност ще бъдат в пъти по-високи от тези, които държавата би им дала като обезщетения, при влизането в сила на закона, ако нормативният акт въобще позволява овъзмездяване.
Терени предназначени за строеж на еднофамилни къщи могат да се намерят в "Меден рудник" там цената на квадратен метър за последните 12 месеца е поскъпнала от 21 на 25 евро на кв. м. Парцел от 1400 кв.м с лице на главен път от 70 кв.м се продава срещу 37 500 евро. 30 евро е цената на квадратен метър на урегулираните парцели под 1 декар.

В Бургас един от най-скъпите райони по отношение на земята, след центъра, е Сарафово. Средната офертна цена на квадратен метър земя е 39 евро. Това е единственият квартал, в който през цялата година цената е останала висока.
За последните 12 месеца по-силно покачване на цената на земята има в Индустриалната зона. Там поскъпването е от 26 на 31 евро/кв. м. За момента се предлагат само големи парцели над 10 декара. Най-голям избор на земя има в “Крайморие". Близо 100 парцела, които се продават в този район са причина за сравнително ниското поскъпване на земята от 7 на 10 евро/кв. м.

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=25022&eid=232