четвъртък, януари 13, 2005

България е сред петте най-перспективни пазари на недвижими имоти

Преди близо 10 години купуването на имот извън границите на собствената държава беше акт по-скоро на авантюризъм, отколкото обмислено действие. А дестинациите бяха повече от предвидими - крайбрежието на Испания за англичаните и Канада и Карибските острови за американците.

ДНЕС КУПУВАЧИТЕ ФОКУСИРАТ ВНИМАНИЕТО СИ ВЪРХУ ПО-МАЛКО ПОЗНАТИ СТРАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАКИВА, КОИТО ЕДВА ОТСКОРО СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОСОЧАТ НА СВЕТОВНАТА КАРТА. ПОДОБНИ ДЕСТИНАЦИИ СА МНОГО ЕКЗОТИЧНИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДОСТЪПНИ КАТО ЦЕНА. ИМА ОБАЧЕ И ИЗВЕСТЕН ЕЛЕМЕНТ НА ХАЗАРТ - НЕРЕДОВНИ, СКЪПИ ПОЛЕТИ, НЕЛОЯЛНИ ПРОДАВАЧИ, СЛАБА ИНФРАСТРУКТУРА И ТРУДНИ ЗА НАУЧАВАНЕ ЕЗИЦИ. СПИСЪКЪТ, КОЙТО ПРЕДЛАГА FINANCIAL TIMES, Е НЕЩО КАТО КРАТЪК ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА НАЙ-ПЕРСПЕКТИВНИТЕ В МОМЕНТА ПАЗАРИ НА ИМОТИ В СВЕТА.

БЪЛГАРИЯ
Като територия България е колкото Великобритания, а населението на тази заета предимно от селски райони и все още неразвита индустриално страна е само 8 милиона. Благодарение на прекрасен климат, запазени исторически градове, неразработени места, изключително ниската като цена собственост и ниската цена на живота България е като "пътуване в миналото" на стара Европа, нещо, което не можете да усетите на никое друго място на континента. След години стагнация страната вече изгражда своята инфраструктура с помощта на Европейския съюз, организацията, към която се надява да се присъедини през 2007 г. Ако това стане, икономиката и пазарът на имоти ще процъфтяват. Най-популярният район сред чуждите инвеститори е крайбрежието - курортите Слънчев бряг, Златни пясъци, градовете Бургас и Варна. Но тъй като страната е малка по размери, има опасност от пренаселване на тези региони. Някои места вече са претъпкани с неприветливи хотели и други несимпатични сгради. На засилваща се популярност се радват и районите с условия за зимен спорт - на юг в Родопите и Рила. Цената на апартамент с една спалня в тези курорти започва от 34 000 паунда. Евентуалните купувачи трябва да бъдат предупредени за ограниченията при купуване на имот със земята. Агентите по имоти може да ви посъветват да разрешите проблема, като регистрирате фирма, но това ще ви донесе допълнителни главоболия.

ЕСТОНИЯ
Тази красива, понякога доста студена малка бивша съветска държава стана истински хит сред инвеститорите след приемането й в Европейския съюз през май миналата година. Предлагайки широк диапазон от неразработени прекрасни кътчета, езера и плажове, тя може да се похвали и с една от най-бързо развиващите се и стабилни икономики сред бившите комунистически страни, а чуждестранните инвестиции бързо променят към по-добро състоянието на инфраструктурата. Вариантите за закупуване на собственост тук варират от крайморски вили до новопостроени апартаменти и къщички в горите. Столицата Талин е с най-голям инвестиционен потенциал. Нейният атрактивен център с малките си улички и неокласически търговски центрове предлага прекрасни възможности да похапнете евтино, да посетите опера или балет. Цените се покачват бързо, но апартаменти в Талин все още може да се намерят за по-малко от 50 000 паунда особено ако са по-далеч от центъра на града. "Талин е прекрасен град - казва Тоби Стоун от Bristol and Stone Baltic Real Estate Investment Group. - Полетите между Лондон и Талин са евтини и лесни, така че е напълно възможно да направите посещение дори за един ден."

НИКАРАГУА
Скъсала със своето проблемно минало, днес Никарагуа е още една атрактивна дестинация за по-авантюристично настроените инвеститори. Нарастващият туристически трафик и инвестициите от големите хотелски вериги като Holiday Inn и Radisson повишиха стабилността и привлякоха повече хора особено американци към покупката на имоти за почивка или на място за спокойствие след пенсионирането. Никарагуа може да предложи много красиви неразработени крайбрежни места. Цените на големите домове в колониален стил започват от 150 000 раунда в Гранада на езерото Никарагуа. А полетите от Маями отнемат само около 2 часа, което е допълнително предимство.

ТАЙЛАНД
Тайланд отдавна е привлекателно място за азиатци, американци и европейци, които искат да се докоснат до това екзотично място, и въпреки че неговото западно крайбрежие е опустошено от катастрофичните цунами, страната продължава да приема добре всички чужди инвестиции. Досега най-популярната дестинация бе курортът Пукет, най-силно засегнат от трагедията. Но именно тук има най-големи възможности за разгръщане на инвестиции. Междувременно чуждите инвеститори може да пренасочат вниманието си към Банкок или друго място. Северните градове Чианг Май и Меконг например също предлагат традиционната тайландска атмосфера и са далеч от брега. Ниската цена на живота в Тайланд /според западните стандарти/ също е атрактивна за чужденците. Но заради интереса цените на собствеността не са ниски - от малки вили до големи къщи с басейни и всички удобства струват от 400 000 до 2 000 000 млн. паунда. 90-те г. бяха доста зигзагообразен период за пазара на имоти, но в последните години ситуацията се стабилизира и цените се покачиха с 50% /за последните 3 г./. Трагедията вероятно ще забави ръста за кратко време, но експертите прогнозират, че страната ще се възстанови бързо. Важно е да се отбележи, че чужденци не могат да притежават вила или дом в Тайланд напълно - правото на собственост се дава за максимум 30 години.

МАРОКО
Да купите собственост в тази екзотична северноафриканска държава може да бъде много перспективно. Преди петнайсетина години тук бе възможно да се намери "риад" - традиционен дом с полуотворени стаи около вътрешен двор, много популярен сред чужденците, за около 1000 паунда близо до Маракеш. Днес стартовата цена на подобен имот е около 50 пъти по-висока, а по-добрите варианти се движат в диапазона над 350 000 паунда. Популярни дестинации са градовете Фес, Казабланка, Рабат и Есаура. А за тези, които ценят повече комфорта пред традициите, има предложения с по пет спални в курорта La Palmeraie за 775 000 паунда.


В-к "Пари"