понеделник, януари 17, 2005

Цените ще вървят нагоре още пет години

Пламен Сапунов,
шеф на Гилдията на строителните предприемачи в Пловдив


- Г-н Сапунов, защо жилищата поскъпват така бързо в последно време?

- Има естествен процес на оскъпяване на строителния продукт. На това влияят няколко фактора. Единият е, че вече голяма част от строителните материали за довършителни работи са вносни - изолации, бои, цимент с различна якост. Второто е, че тези структури и дружества, които се изградиха у нас със смесено участие на чуждестранен и български капитал, вкараха нови технологии и също повишиха цената на своите строителни материали и продукти. Такива са например производителите на санитарен фаянс в Севлиево.

- В какви граници е себестойността на един квадратен метър жилищна площ в момента?

- Това е много относително. Зависи от архитектурата на сградата, от нейната конструкция, височина и ред други параметри. Зависи и от това къде се строи. Във всеки регион си има някаква определена стойност в зависимост от това, доколко там се произвежда част от строителните материали или те се карат от други места. Така че не може да се каже една средна цена за цялата страна. Конкретно за регионите на София, Пловдив и край морето себестойността се движи в диапазона от 190 до 270 евро на квадратен метър. Но това е себестойност на продукция на обект. Отделно са допълнителните разходи за техническо ръководство, проектиране, платените такси и данъци, издръжката на администрацията на съответната фирма. Те са различни за всяко дружество и за всеки обект. Могат да бъдат равни на 5 процента от себестойността, могат да бъдат и двойно по-големи от нея.

- Ще продължи ли поскъпването на строителните материали и изравняване на цените с тези в ЕС?

- В целия свят има инфлация, която влияе на цените на строителните материали и у нас, и в Европейския съюз. Ще ви дам един пример. Поради китайския и индийския бум в строителството през миналата година, в световен мащаб желязото се вдигна с 20 процента. Но у нас цената скочи спекулативно 1,5 пъти. През януари 2004 г. килограмът се продаваше по 80 стотинки, в момента струва 1,30 лв. Обяснението ми е, че в България не са взети необходимите мерки да се избягват спекулациите при търговията. В много европейски държави има ограничения с колко най-много може да се повиши цената от производителя до крайния потребител. Ако тази разлика е примерно не повече от 10 процента, този проблем нямаше да го има. А сега се получава така, че една стока, която струва на производителя 2 лева, минава през няколко ръце и се появява на пазара понякога с цена 10-15 лева. Затова мисля, че и у нас има нужда от такива регулативни закони, каквито има в Европа.

- Доколко е възможно некоректни строителни фирми да пестят от материалите и да правят компромиси с качеството на сградите ?

- Имаше период, когато в бранша влязоха и лекари, и юристи, и всякакви други хора. Тях пазарът вече ги отся. Аз лично не познавам колега, който да тръгне да пести от материали. Това е много опасно. Могат да го направят само хора, които не разбират от строителство.

- Бихте ли прогнозирали доколко ще поскъпнат жилищата у нас след 2007 г.?

- Естествен процес е жилищата в България да поскъпват. В момента, в сравнение с Европа, стойността им все още е ниска. За сравнение в един средноголям град в ЕС един апартамент струва от порядъка на 150-200 хиляди евро, а някъде и много повече. В Стокхолм например апартаментите са по 4000 евро кв. м. Нормално е и тук цените да тръгнат в тази посока. Неслучайно сега много чужденци закупуват у нас имоти, защото очакват през следващите 5 години цената на новите жилища да се повиши поне 3-4 пъти.


http://www.standartnews.com/