понеделник, януари 17, 2005

Домът поскъпва тройно от строителя до купувача

Цените на имотите започнаха да падат след присъединяването към ЕС

1500 евро на кв. м стигнаха цените на имотите в новите страни членки на Евросъюза. Това е средната стойност за ЕС. След ускорен растеж с 10-20 на сто в продължение на 3-4 години през последните месеци се наблюдава спад в цените, показва изследване на агенцията на недвижими имоти "Виктория инвест".
В Прага с 5% намаляха нивата, при които се сключват сделки със стари имоти в сателитните квартали. Там през 2001 г. цените нарастваха с 30-40%. Бурният интерес към пазара на жилища, който засегна най-вече Прага, Бърно и Карлови Вари, беше предизвикан от сравнително ниските лихви на ипотечните кредити (около 4,5% годишно). Друг важен фактор е очакването, че цените ще се вдигнат значително след присъединяването към ЕС. Не на последно място пазарът в Прага беше повлиян и от слуховете, че държавата ще се оттегли от жилищния пазар. Сега много от чехите живеят в държавни жилища с фиксиран наем. Затова хората решиха да си купят собствен имот. Първите новини за спад в цените на жилищата в Чехия, и по-специално в Прага, дойдоха няколко седмици преди 1 май 2004 г., когато страната официално влезе в ЕС.
В Словакия също се наблюдава тенденция за нарастване на цените на жилищата. Продажната цена на апартаментите в Братислава варира от 450 до 1000 евро/кв. м. През 2004 г. поскъпването на жилищата в града е с 20%. Специалистите прогнозират, че темпът на покачване ще се запази между 15 и 20% през следващите 3-4 години. Голяма част от търговските и жилищните площи в Братислава вече са собственост на чужденци - предимно граждани на Германия, Ирландия, Италия и Австрия. Интересът на местните хора също стимулира развитието на жилищния пазар. В Словакия на хиляда жители само 309 имат свое жилище, докато средно за ЕС този показател е 450 на хиляда.
В Унгария дребните западни инвеститори, дошли в последно време, откриха, че всъщност страната не е толкова евтина. Причината е, че цените на недвижимите имоти през последните години непрекъснато са се покачвали с ръст между 10 и 20 на сто годишно. И в момента темпът чувствително се е забавил. Единствено в Будапеща цените на имотите и сега не спират да растат. В различните части на унгарската столица нивата, на които се продават жилищата, варират от 900 до 1500 евро/кв. м. За сравнение цените от края на 2003 г. са били между 800 и 1300 евро/кв. м, а през 2000 г. - от 500 до 1000 долара.
В Полша, след години оживление в жилищния сектор през 90-те години, между 2001 и 2003 г. цените паднаха рязко. Това рефлектира в драстичен спад на новото строителство. От началото на 2004 г. ситуацията на пазара е коренно различна. В столицата Варшава цените отново скочиха с 25%. Сега средните нива там са между 1000 и 1200 евро/кв. м. В центъра на града луксозните апартаменти достигат до 2000 и повече евро/кв. м.
В Букурещ цените на апартаментите се движат между 700 и 1300 евро/кв. м, но има имоти и за 1800 евро на квадрат. През миналата година е регистрирано нарастване на броя на сделките. В Букурещ се разчита особено много на ипотечни кредити, но вече се появяват първите случаи на неспособност за изплащането им. Специалистите предвиждат голям спад на пазарните цени през това полугодие. В някои райони в Букурещ той вече е над 10%. В престижните квартали обаче имотите ще запазят високите си цени. Дори е възможно във втората половина на тази година те да се повишат от 5 до 8%.

http://www.standartnews.com/