четвъртък, януари 27, 2005

650 евро/кв. м ще струва къща в жилищния парк на “Линднер”

Средно 650 евро на кв. метър на зелено ще струват къщите и апартаментите в бъдещия жилищен парк "София", който планира да построи в столицата "Линднер груп". Това съобщи управителят на немската компания за България Росен Плевнелиев вчера при избора на проект, по който да се изгражда комплекса.

Досега немската компания е получила над 200 запитвания от кандидат купувачи за новия комплекс. Голяма част от тях са от служители, работещи в изградения в близост "Бизнеспрак София".
Очаква се строителството на жилищния комплекс да започне до юни и да продължи от 3 до 5 години. В него "Линднер груп" ще инвестира около 50 млн. евро собствени и привлечени средства.

Автор на проекта е архитектурно бюро от Мюнхен "Щайдле и партньор", което е спечелило и конкурса за проект на олимпийското градче в Торино през 2006 г. Неговото предложение бе избрано сред общо 7 презентации на български и немски проектанти. Победителят в обявения през ноември конкурс бе излъчен вчера от международно петчленно жури - двама представители на инвеститора, двама чуждестранни архитекти и един представител на ексклузивния брокер по проекта - "Колиърс Интърнешънъл".

Жилищен парк "София" ще бъде разположен в южната част на Околовръстното шосе, в непосредствена близост до първия обект на "Линднер" - "Бизнеспарк София". Той ще се простира на 216 000 кв. метра площ и ще включва около 1000 жилища - еднофамилни, редови къщи и апартаменти. Застроената му площ ще е около 120 000 кв. метра, а половината от общата площ на комплекса е предвидена за озеленяване.
Проектът за миниквартала предвижда в него да има два плувни басейна, детски и спортни площадки, търговска част, паркове, детска градина. Ще бъдат построени и два центъра - информационен и такъв за поддръжка на жилищата и околната среда. Комплексът ще разполага и с 24-часова охрана, за да се гарантира спокойствието на обитателите му.

Авторското решение на "Щайдле и партньор" предвижда улиците в него да са извити, за да се отличават от строгите прави отсечки в София и да напомнят на планинските пътеки. За да не се виждат много коли, паркингите ще са скрити между къщите или в края на комплекса, обясни Йоханес Вернст от архитектурното бюро.

Планираме да изградим уникален по мащабите си комплекс, който ще внесе и качествено нов начин на живот, посочи Росен Плевнелиев. Той обясни, че ще се стремят да привлекат като обитатели хора малко над средната класа, но не новобогаташи.
Сред инвеститорите в новия комплекс е и съвместният инвестиционен фонд в недвижими имоти, в който "Линднер груп" участва съвместно с американската компания "Тишман". Освен в жилищен парк "София" фондът планира да вложи средства и в голям логистичен център и корпоративна сграда в района на летище "София".



Районът ще има бизнес, жилищна и търговска част

Районът около "Бизнеспарк София" и едноименния жилищен комплекс да се превърне в град в града, са намеренията на "Линднер груп". За целта в близост до тях испанската компания "Детеа груп" ще изгради и голям търговски комплекс, с който ще бъде затворен кръга на обслужването. Неговото строителство ще започне успоредно с това на жилищен парк "София".
"Линднер груп" е първото дружество у нас, което получи сертификат за инвестиция "Първи клас" от Българската агенция за инвестиции миналата година. Документът се издава за вложения над 100 млн. лв. и гарантира на инвеститорите държавна помощ за изграждане на инфраструктура, информационно и административно обслужване. Общата стойност на средствата, които немският холдинг ще вложи в нови обекти у нас, е 276 млн. лв. До момента "Линднер" е инвестирал над 90 млн. лв. в нови сгради в Бизнес парк "София", а до 2008 г. планира да влага около 35 млн. лв. годишно.


http://www.monitor.bg