понеделник, февруари 14, 2005

Половината българи купуват дом “на зелено”

Блокове с над 60 000 недостроени жилища загрозяват столицата

Искайте поне 5 г. гаранция от строителя, след като се нанесете, съветват препатили


Столичен квартал. Две жилищни сгради, а в центъра между тях - огромен изкоп. Обитателите на съседните блокове съвсем не по европейски от години запълват дупката с найлонови пликове с отпадъци, хвърляни от балкона. В дъждовно време в изкопите се образуват блата и е цяло чудо, че оттам още не са тръгнали епидемии.
Децата от околните кооперации си играят около ямата и едва ли подозират, че преди 6-7 години е било планирано оттам да израсне жилищна сграда. В момента в дупката са потънали единствено парите на онези, които са се опитали да купят домове "на зелено".


Над 60 000 недовършени апартамента в столицата са погребали надеждите на излъгани новодомци.

Данните са на предприемачи и Националния статистически институт. Някои от зарязаните блокове се извисяват повече от десет години, без някой да постави на строежа дори една тухла. Това са все домове, продавани навремето "на зелено", за които бъдещите обитатели са броили поне половината от цената за едно ново жилище.
Тези хора са все пак по-щастливи от хилядите ужилени, които са платили десетки хиляди долари просто за да бъде изкопана една дупка на мястото, където трябвало да бъдат положени основите на бъдещия им дом. Някои от тях в момента трескаво събират пари и възлагат на други фирми довършителните работи по сградите.
Точно подобни замразени навеки строежи дълго време спираха българина да се впусне в подобни сделки "на зелено".

Истерията с растящите лавинообразно цени на апартаментите обаче пак подтикна много кандидат-новодомци към авантюри. Те пазаруват жилища в строеж, за да изпреварят новите скокове на недвижимите имоти.
Над 40 на сто от нашенците през миналата година са вложили парите си в подобна покупка.

Според предприемачи и специалисти рискът да попаднеш на нова пирамида отдавна отшумя. Появява се обаче нов капан - да купиш предварително дом, чийто таван и стени ще започнат да капят, още преди да си се нанесъл. Или пък да броиш торба пари за прекрасна картинка на жилище, докато не се окаже, че ще се строи на калкан и няма възможност да се сложи обещаната външна топлоизолация.

Капанът "пирамида", характерен за ранните години на прехода, напоследък се измества от капана "некачествено строителство", признават архитекти и предприемачи. Мнозина от строителите в стремежа си да докажат, че не са пирамиди, и да предадат обекта навреме, заблуждават с цените си. Те пропускат да вложат в строежа основни материали, които иначе са калкулирани в сметката. Така първия месец клиентът не може да се начуди, че все пак е получил дома си в срок. А на първата година започва да събира пари за ремонт на дограмата или паркета.

Предприемачите съветват купувачите първо да проверяват какво друго е строила съответната фирма. Според Националното сдружение за недвижими имоти най-добре е да намерите сгради отпреди поне 3 години и да разпитате обитателите им. За да разберете дали блоковете са издържали изпитанията на времето. Брокерите твърдят, че когато клиентите купуват директно от строителя, най-лесно могат да бъдат излъгани, особено ако не познават особеностите на този бизнес. Според тях купувачите се вглеждат най-много в проектите, които им показват. Омаяни от лъскавите картинки, мнозина пропускат да питат за конкретни подробности от жилището. От сдружението за недвижими имоти препоръчват първо да зададете въпроси за материалите, с които се строи, и от кои фирми се произвеждат. Има компании, които строят по желание на клиента с тухли четворки или с ИТОНГ. Това може да е удобно за отделния купувач, но в действителност при такъв строеж сградата прилича на шахматна дъска заради различния тип материали. Това затруднява поставянето и на изолация и не е за препоръчване, твърдят предприемачите.

Задължително при покупката на жилище трябва да проверите кредитоспособността на фирмата. За предпочитане е да наемете компания, която ви представя
разбивка на точните суми необходими за отделните етапи от строежа - идеен проект, груб строеж и до ключ. Съмнителни са компаниите, които ви искат веднага примерно 50 на сто от сумата, а онези, които искат цялата сума още "на зелено", трябва задължително да бъдат избягвани. Добре е да използвате стабилна брокерска къща при покупката на недвижим имот, вместо да купувате директно от строителя. Причината е, че посредникът може да оцени рисковете вместо вас. Той знае как работи съответната фирма и с кои банки взаимодейства. Иначе ако искате ипотечен кредит, ще ви е много трудно да го изтеглите на етапа "груб строеж" на сградата например.

Една от грешките, които много нашенци продължават да правят, е, че внасят кешови суми срещу символични разписки. Много от строителните фирми избягват преводите по банков път, за да икономисат от плащането на данък печалба. Договорите ви обаче задължително трябва да включват изискване за плащане на неустойки при забавяне на строежа, казаха от Националното сдружение на недвижимите имоти. Другото условие е строителят да ви осигури гаранционно обслужване за първите пет години, след като се нанесете в дома. Само така ще бъдете сигурни, че няма да купувате нови тапети, след като по стените ви избие влага още първата зима.




Цената скача двойно за довършен апартамент

Не е нормално старите сгради и жилищата ново строителство на практика да изравнят цените си, казва Лъчезар Искров от Националното сдружение за недвижими имоти. Според него в близките години старите сгради ще замразят стойността си, а новите ще поскъпват, но с по-бавно темпо.
Една от причините да се купуват домове "на зелено" е по-ниската сума, която се плаща за тях в началото. В момента покупка на сграда в "идеен проект" (някои нашенци казват "пълен въздух") тръгва от 470-500 евро за квадратен метър. Още при изкопа на основите сумите скачат до около 550 и нагоре. На финала стойността на кв. м от имота вече е около 800 кв. м. При това в тези случаи най-често вече всичко е разпродадено.
Един от вариантите да купите по-евтин дом е да се доверите на по-малки фирми, които не са известни и не надуват цените. В момента на пазара се появяват компании от архитекти или строителни инженери, които са работили за други предприемачи, но предпочитат да създадат собствена практика. За да сте сигурни в подобни хора обаче, трябва да сте видели какво са построили досега и освен това да сключите железен договор относно неустойките. Те могат да ви подведат със сроковете дори и против желанието си - просто защото нямат достатъчно средства, за да завършат строежа.

http://www.standartnews.com