понеделник, февруари 21, 2005

Продавачите на панелки печелят от покачването на цените на жилищата

Очаква се ръст на купувачите в София от 10-12 на сто

От 350 до 1280 евро/кв. м варират цените на апартаментите в столицата

Продавачите на панелни жилища ще бъдат единствените печеливши от продължаващия ръст в цените на апартаментите в София през тази година.
На фона на общото покачване на цените повечето собственици на панелки в недотам добър вид ще се постараят да продават над реалната сотйност на имота си. Пазар за тях със сигурност ще има поради няколко причини.

Първата - очакването купувачите на жилища в столицата тази година да нараснат с поне 10-12%, ако се съди под данните за януари. Един от факторите, които обещават този ръст, е очакването идващите да живеят в столицата хора да нарастнат - прогнозите са те да достигнат 45-50 хиляди души при обичайна бройка от 35-40 000 новоприходящи в столицата всяка година. Повечето от тях обаче няма да разполагат с необходимите средства за закупуване на собствено жилище или поне не с достатъчно за покупка на скъп имот.

Инвеститорите също се очаква да нарастнат - натрупаването на свободни средства и продължаващото понижаване на лихвения процент по ипотечните кредити са две от необходимите условия, които са налице.
Срещу това очаквано търсене на пазара стоят около 12-15 хиляди реални оферти за жилища, смятат брокери. Това ще стесни избора на хората с пари и ще вдигне цените допълнително.

Трудно е да се прогнозира как ще се движи броят на чужденците, които биха си купили имот за живеене в столицата - данни за това няма, а активният сезон за подобно присъствие е късната пролет и лятото на годината. Все пак едва ли ще сбъркаме, ако и тук предвиди нарастване на броя на купувачите поне с 3-5%.

На най-големият пазар за недвижими имоти в страната - столичния - ежегодно се сключват над 6000 сделки. Още 3000-3500 са сключените и подписани предварителни договори, които не стават сделки по различни причини. Тук не влизат продажбите на имоти "на зелено", тъй като те не излизат в юридическото пространство в момента на подписване на договорите, а едва когато бъде завършена сградата. Има и известно число сделки за замяна на имоти, а също така и придобиване на собственост по наследство, дарение или други форми за промяна на собствеността.

Най-важни обаче са онези купувачи, които формират реалния пазар на имоти в града. А те не са еднородна група, нито пък имат еднакви интереси и подхождат еднакво при сделките. Сред активните играчи на пазара обикновено са новодошлите в града, повечето от които се нуждаят от жилище. От тях около 4 000 са хората с по-големи финансови възможности, които купуват скъпи и престижни имоти. Останалите разчитат на покупката на малки панелни евтини апартаменти, за да решат проблемите си или просто намират нещо под наем.

Според офертите за последната седмица в imoti.net цената на многостайните апартаменти е от 350 евро на кв. метър в някои части на "Люлин", "Обеля" и "Овча купел" до 1280 евро на кв. метър в престижните южни и централни райони. Хората с пари купуват не само апартаменти, но и по-големи имоти - например къщи и вили, ако се спрат на подходяща оферта. Тук цените пак според офертите на imoti.net достигат космическите дори за европейските стандарти цени от 2-4 000 евро на кв. метър в отделни райони на столицата.

Втората група купувачи, притеснените финансово, разчитат главно на парите от продажба на собствен имот в провинцията, но тези средства почти винаги стигат само за малко и в лошо състояние жилище в столицата. Те са и потенциалните купувачи на по-евтините панелни апартаменти в крайните квартали.

Още около 1000 души годишно инвестират в имоти, показват неофициалните данни. Това са хора, които имат жилище и други имоти в столицата или в други градове на страната, но смятат покупката на втори и трети имот за добра инвестиция. Средното ниво на такава инвестиция варира от 50 до 120 хил. евро, а предпочитанията са към централната градска част или южните квартали на столицата.




http://www.monitor.bg