четвъртък, февруари 24, 2005

Ръстът на жилищното строителство пада наполовина тази година

Жилищно строителство
Показател 2004 г. / 2003 г.
Въведени в експлоатация жилища 6 594 / 6296
Разрешени за строеж жилища 21 271 / *
Започнати жилища 11 600 / 7672
Незавършени жилища 68 949 / 64168
* Няма данни Източник: НСИ


Двойно по-нисък ръст на жилищното строителство очакват тази година строителните предприемачи, след като през миналата броят на новите сгради в строеж нарасна с над 50%, установи проучване на "Монитор".

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2004 г. в страната е започнал строежът на 11 600 нови жилища при започнати 7672 през 2003 г. Издадените разрешителни за строеж са за над 21 000 жилища, около 30% от които - през последните три месеца на годината. Основните фактори, които доведоха до този ръст, са постоянно повишаващите се цени на жилищата и гладът за нови апартаменти в големите градове.
Очакванията на наблюдателите на пазара обаче са за постепенно забавяне на темповете на жилищно строителство и пренасочване към строителството на промишлени сгради и инфраструктура. Според предприемачите този ефект няма да се усети веднага, тъй като строителството е инерционен процес и ефектът от насочването на ресурсите към един или друг сегмент се усеща едва след 1 - 1,5 години. Това е приблизително срокът, за който една нова сграда може да бъде завършена и пусната в експлоатация. В подкрепа на това е и фактът, че въпреки отчетения сериозен ръст на започнатите през 2004 г. жилищни сгради, броят на въведените в експлоатация почти не се е променил спрямо 2003 г. По данни на НСИ издадените разрешения за ползване през последните 12 месеца са достигнали 6594, докато през 2003 г. са били едва с 300 по-малко.

От гледна точка на тази инерция на пазара през 2005 г. ще се отчете сериозен ръст най-вече при издадените разрешения за ползване на нови жилищни сгради. Това са сградите, започнати през миналата година, които се очаква да бъдат завършени през тази, коментира Младен Митов, офис мениджър в агенция "Явлена". Строителството на нови апартаменти обаче ще нараства със значително по-бавни темпове спрямо миналата година, като очаквам ръст не повече от 20-25%, отчасти и заради ограничения брой парцели за ново строителство, коментира брокерът. Според него бумът на жилищното строителство през 2004 г. до голяма степен се дължи на изграждането на комплекси с апартаменти от типа "втори дом" в морските и планинските курорти, които попадат в жилищната категория.

Около 30% ръст в строителството на жилищни сгради прогнозира Аспарух Делев, собственик на една от големите строителни компании на столичния пазар "Делар". Ръстът в никакъв случай няма да повтори този през миналата година, но ще остане висок заради голямото търсене на жилищни имоти. Хората имат малко надценени очаквания за цените на този пазар заради предстоящото ни членство в ЕС, а това пък насочва много строителни предприемачи към жилищния сегмент, обясни Делев.

Според секретаря на Националната строителна федерация (НСФ) Георги Григоров обаче около 65-70% от обемите в строителството тази година ще бъдат реализирани от промишлени и инфраструктурни обекти. Потенциалът на жилищното строителство вече се изчерпва заради ниските доходи и слабата покупателна способност на населението, докато новите инвестиции се насочват основно към строителството на промишлени обекти. Имам предвид както самостоятелни производствени и логистични бази, така и в комбинация с офис площи, поясни Григоров. Неговите очаквания също са за ръст на жилищното строителство в рамките на не повече от 20-25% тази година.