четвъртък, февруари 24, 2005

1000 лв. за декар чернозем след 2007 година

От 650 до 1000 лв. ще стигне цената на декар плодородна земеделска земя в Добруджа с влизането на България в ЕС през 2007 г., прогнозира Костадинка Добрева, управител на една от големите агенции за имоти в Добрич "Контини".

Месеци преди началото на активния селскостопански сезон търсенето на земеделска земя в Добричко многократно изпреварва предлагането.

Декар чернозем вече върви по 250-450 лв., ако парцелът е голям. Полетата под 50 декара се продават по 140-250 лв./ декар, обобщи Добрева. Спрямо миналата година цените на земята в района са нараснали двойно, като най-активните купувачи са арендатори и българи, които работят в чужбина и инвестират свободни средства в ниви.
Според нея обаче през следващите месеци не може да се очаква ново стремоглаво поскъпване на земеделската земя, като до лятото цените могат да се повишат най-много до 10%.

Управителката на фирмата каза, че напоследък собственици на по-големи парчета продавали обработваемата земя, раздробена на по 1-2 декара с идеята купувачите да променят статута є и да строят вили. От агенцията обаче предупреждават инвеститорите да подхождат внимателно към подобни сделки.

Дори земята да бъде преотредена за строителни нужди, тепърва в района ще се изгражда инфраструктура и някой от собствениците на практика може да се окаже с терен, през който ще минава път и няма да може да вдигне вила, обясни Костадинка Добрева.


http://www.monitor.bg