понеделник, март 07, 2005

От 500 евро/кв. м тръгват продажбите на жилища “на зелено” в София

При покупка на апартамент в строеж договорът трябва да покрива всички рискове и неустойки

След завършването на сградата имотите се оскъпяват с поне 25-30 на сто


От 500 до 1000 евро на квадратен метър варират офертите за продажба на жилище "на зелено" в София. Естествено по-евтините са за сгради, които са в начална фаза на строителството и до пуска им има поне 1,5-2 години.

Има и още по-евтини варианти - между 400 и 500 евро, но те са главно за имоти, които ще се изграждат в жилищни комплекси като "Дружба" 2 и "Овча купел". Тристаен апартамент, закупен днес при началната му фаза и намиращ се в сграда в "Младост 1", един от предпочитаните райони в столицата, е с цена от 550-620 евро на квадрат, сочат още данните на imoti.net. Най-скъпи са офертите за апартаменти в идеалния център, обикновено в близост до НДК - тук цената достига 850-900 евро на квадрат.
Разбира се, покупката на жилище още в проектната му фаза има, както своите лоши, така и добри страни. Преди всичко това е очакваната по-ниска цена, плащана от купувача, макар че това вече не е в сила при най-малко 1/3 от сключваните договори. За повечето хора е добре и разсроченото плащане в повечето от тези случаи - примерните проценти за столицата са 40% от сумата веднага, останалите или на равни вноски за 1,5-2 години или на два пъти - по средата на строителството и след пускането за сградата за експлоатация.

Друга интересна особеност на предлаганите оферти ново строителство е стремежът да се предложи сравнително луксозен продукт на купувачитне. Повече от 80% от сградите ще са със съвременна дограма - алуминиева или ПВЦ, почти половината от тях - с топло изолация, около 20% - с цялостно луксозно изпълнение, включващо мраморни облицовки, блиндирани врати и съвременни асансьори.

Рискове при подобни покупки обаче също съществуват. Продажбите "на зелено" на пазара за жилища в столицата са познати отдавна. Още в зората на демокрацията предприемчиви строители използваха голямото търсене на нови и модерни жилища и взимаха парите на клиентите си още преди да са направили и една копка на мястото на бъдещата сграда. Така строителят си гарантира необхоздимите средства или по-голямата част от тях и строи на практика с чужди пари.

Нищо лошо, ако в договора всички рискове и неустойки са добре маркирани и дават гаранция и на двете страни. А и ако съдебните спорове се решават достатъчно бързо и ефективно, при създадена необходимост да се търси разрешение чрез съда. В периода 1991-1999 година обаче немалко клиенти бяха сериозно ощетени от недобросъвестни строителни предприемачи - къде строителството въобще не започна, къде започна, ама не свърши, къде уговореното състояние на жилищата при предаването им не отговаряше на действителното им състояние.

През последните пет години нещата бавно, но сигурно вървят към подобрение - намаляват злоупотребите от страна на предприемачите що се отнася до изпълнение на своите договорни задължения. Но пък има сериозни проблеми в качеството на завършваните и предавани имоти - справка инцидентите с новосторящи се сгради през последните два месеца в страната. За състоянието на мазилки, дограми и изолации на външните стени просто не си струва да говорим. Качеството обаче не се вижда от повечето купувачи с просто око и обикновено се установява доста след като парите са платени и сделката - финализирана. Затова в поне 40% от договорите "на зелено" след време има доста допълнителна и за сметка на купувача довършителна дейност.
Така че за всеки остава сам да прецени какво да направи и какъв риск да поеме с покупката на жилище "на зелено".

При наличието на твърди гаранции, че предприемачът или строителната фирма са достатъчно отговорни и ще изпълнят договора си, покупката "на зелено", особено за тези, които не купуват първо жилище за непосредствените си жилищни нужди, е препоръчителна. При всички случаи след завършването на сградата, имотът ще има поне с 25-30% по-висока пазарна стойност, ако цените на нашия пазар се развиват съобразно прогнозите. А и съществуващата възможност да се изплаща поне част от дължимата сума от редовните доходи на купувача не е за пренебрегване.

http://www.monitor.bg