събота, февруари 26, 2005

Искат 950 евро на кв. метър за жилище в центъра на Бургас

Морският град се разраства в посока Сарафово и Крайморие

Брокерите очакват успокояване на пазара до 2007 г.


За 950 евро се предлага вече кв. метър жилищна площ в идеалния център на Бургас, а цените в крайните квартали вече гонят 500 евро на кв. метър, съобщи управителят на кантора "Ново строителство" в "Адрес недвижими имоти" в града Иван Червеняков, цитиран от сайта burgasinfo.bg.
Според него през 2004 г. цените на недвижимите имоти в Бургас са се покачили почти двойно, а морският град е бил на едно от първите места по ръст на цените на имотите. Това означава, че и самото търсене драстично е нарастнало, коментира брокерът.
Офертите за продажби на жилища в центъра на града вече минават 900 евро и се доближават до психологическата граница от 1000 евро, но тази цена естествено подлежи на коментар, посочи и управителят на агенция "Инфомакс" в града Румяна Георгиева. Причината за високите цени е недостигът на петна за строителство в града, а в центъра такива просто липсват. Това отчасти се дължи и на разположението на Бургас - той е запушен от две страни с море и езера и има ограничени възможности за разрастване, обясни Георгиева.
По данни на "Инфомакс" в по-елитните квартали като "Лазур" новото строителство вече се предлага за 800 евро на кв. метър. Офертите за продажба на луксозни офис сгради в центъра на града пък достигат нива от 1000-1500 евро за кв. метър.
Според Иван Червеняков факторите за високите цени в града са няколко: Бургас е привлекателен за покупка на имоти, както от страна на българи, така и на чужденци. Причина за поскъпването на имотите са и повишените разходи на строителните фирми за проектиране и материали.
На този етап в града се строи навсякъде, като се проектират предимно жилищни сгради, коментира брокерът. Мащабна строителна дейност се извършва в жилищните комплекси "Лазур", "Меден Рудник", "Славейков" и "Сарафово."
От земеделските земи се търсят тези, които могат да влязат в регулация в близките една - две години, като целта е строителство. Най-предпочитани са парцелите в "Меден Рудник", "Лозово" и "Крайморие".
Според Червеняков обаче пазарът на имоти вече започва да се успокоява, а след влизането на страната ни в Европейския съюз цените дори леко ще се понижат и ще се установят на определено ниво.


Чужденците търсят къщи до 50 000 евро

Малки къщи с двор в близост до морето на стойност между 30 и 50 000 евро са сред най-предпочитаните обекти за покупка от чужди граждани, съобщиха от бургаския клон на "Адрес недвижими имоти".
Чужденците търсят завършени, нови жилища, които да бъдат обзаведени. Новите придобивки се използват за почивка и отдаване под наем, когато собствениците им не са в България. Купувачи на жилища са и хора, които имат бизнес тук. Те търсят имоти най-вече в Бургас, Несебър, "Слънчев бряг" и Равда. По наблюдения на брокерите чужденците проявяват интерес и към имоти на юг в посока Созопол, Приморско и Китен. Там обаче все още предлаганите имоти са малко, тъй като обектите са в процес на изграждане.
В момента са много актуални и къщите в селата в Странджа планина, особено тези, които са по-близо до морския бряг.

http://www.monitor.bg