четвъртък, март 03, 2005

Пазарът на земя край морето изпреварва двойно цените в Софийско

Брокерите очакват до 10% поскъпване на парцелите до лятото

Почти 100% e увеличението в села и вилни зони на север от Варна


Почти двойно по-високи цени държат подходящите за застрояване парцели в районите на големите градове по морето спрямо тези в околностите на София, сочат данните на "Адрес недвижими имоти".

По данни на агенцията най-високи цени държат парцелите около Лозенец на юг от Бургас и във вилната зона на "Златни пясъци" на север, които минават 100 евро/кв. м. Цените в района на Приморско и Созопол стигат до 60 евро/кв. м, а в "Журналист" - до 90 евро/кв. м. В същото време максималните цени на земите в райони като Лозен и Герман край София стигат 30-35 евро/кв. м. Както "Монитор" вчера писа, само в някои части на Панчарево те минават 40 евро/кв. м.

Причината е, че в покрайнините на София терени се купуват основно за индустриални имоти, много по-големи са като площ, което налага и допълнителни разходи за комасация, обясниха от агенцията. В същото време пазарът по морето е насочен основно към терени от по няколко декара за изграждане на ваканционни селища. Другата причина за голямата разлика в цените е, че в населените места около Бургас и Варна те са традиционно високи.

Интересът към имотите, които могат да бъдат вкарани в регулация и застроени, нарасна с бума в строителството в края на 2003 г. Допълнителен стимул му дадоха покупките от страна на крупни чужди инвеститори, чието търсене на големи като обем масиви можеше да бъде задоволено само чрез комасирането на площи в покрайнините на градовете и вкарването им в регулация.

В резултата на засиленото търсене цените в отделни райони по крайбрежието за последното полугодие са нараснали с между 20 и 100%. Като пример се посочват районите на север от Варна, включително най-крайните точки като Дуранкулак, където от лятото насам земите са поскъпнали почти двойно. Причината е пренасочването на инвеститорския интерес от големите курорти, като "Златни пясъци" и "Слънчев бряг", чиито капацитет вече се изчерпва, към по-малките селища. Руски инвеститори например вече се насочват към северното селце Крапет, където доскоро нямаше почти никакво търсене, коментираха от "Адрес недвижими имоти".

Очакванията на брокерите обаче са темпът на нарастване на цените на парцелите по морето тази година да се забави и до лятото да се отчете ръст не по-висок от 10%. Подобна прогноза даде преди дни и шефът на варненската агенция "Форос" Добромир Ганев. Според него земите по морето тази година ще поскъпнат с до 15%, а интересът на инвеститорите ще се пренасочи към Северното Черноморие.

http://www.monitor.bg