петък, март 18, 2005

Комплекси от затворен тип – новият хит на пазара

18-03-2005
imoti.net

Търсенето на имоти в селищата от затворен тип нараства, но истинският бум предстои през следващата година, твърдят експерти в сферата на недвижимите имоти у нас.

Разбира се, не става дума тези сделки да бъдат повече от 1-2% от всички сключвани на пазара, но и толкова, те са с твърде големи финансови параметри поради високите цени. А и една такава продажба дава много повече печалба на строители и брокери, отколкото да кажем пет сделки за малки едностайни апартаменти в жилищните комплекси. В този сегмент обаче предлагането не е повече от търсенето, а съществува макар и динамичен паритет между купувачи и продавачи. Прави впечатление, че няма продажби на такива жилища след завършването им – те се предлагат само на зелено и така се продават. Съществува и още една зависимост – започването на строеж на такива селища обикновено става след като някой сериозен инвеститор поиска част от бъдещето селище и го предплати.

В първата десетдневка на март на пазара в столицата се предлагат имоти в две селища от затворен тип, показва справка в офертите на портала - imoti.net. Едното се намира в Бояна, а второто – в Малинова долина. И двете селища предлагат почти едни и същи условия за купувачите – охрана, контролиран достъп на външни лица, денонощно наблюдение не само на входно-изходните пунктове, но и на всички имоти и възможности за доставка на стоки. Има обаче съществена разлика в цените, което се дължи най-много на разположението на селищата и на съществуващата инфраструктура. Естествено, имотите в Бояна са едни от най-скъпите в София, като тук квадратния метър е над 1500 евро. Това е сериозна цена дори за европейските градове на запад от Белград, но срещу това у нас се предлага нещо наистина уникално, твърдят експерти. От всички еднофамилни къщи се открива невероятна панорама към града и Витоша. Придвижването е улеснено от един от най-големите, но ненатоварени булерварди в града – булевард “България”. С кола разстоянието до центъра се взема за 10 минути. Също за толкова се отива до ски пистите на Витоша. Предлаганите къщи са по 650 квадратни метра разгърната застроена площ и 1000 квадрата идеална част дворно място. Всички сгради са с уникална архитектура, подходяща за престижно, отбрано общество, както пише и в рекламните проспекти. За наличието на телефон, локално отопление и гаражи в двора е излишно да се споменава – те са задължителни екстри.

Второто селище от затворен тип в столицата е много по-евтино, разбира се само в сравнение с боянските цени. В Малинова долина цените са от 820 до 850 евро на квадрат. Къщите са по-малки, на два етажа с разгърната застроена площ от 300 квадратни метра и прилежащ двор от 400 квадрата. Задължителни елементи на завършения еднофамилен дом са зимната градина, басейна, барбекюто и гараж поне за две коли. Повечето от сградите са с предпочитаното от купувачите южно изложение.

Бъдещето на тези имоти е гарантирано, смятат експертите. Според повече от тях хората с пари вече не искат стандартен апартамент дори и в престижните квартали на града, а нещо, което да ги индентифицира с някаква индивидуалност. А по-добър вариант за това от имот в затворено селище на практика засега няма. Втората прогноза е свързана с цените на тези имоти. Няма никакво съмнение, че тези цени ще се увеличават с изпреварващи темпове спрямо останалите имоти в столицата и страната. Фактори за това са намаляващите добри терени край големите градове, както и все по-голямото търсене и поскъпването въобще на строителството и неговия краен продукт. До година-две можем да очакваме и изграждането на цели самостоятелни селища от затворен тип – предимно за големи структури на фирми, институции и дори държави. Например идващите у нас военни от НАТО за по-дълъг престой със сигурност ще бъдат настанявани в подобни селища в близост до базите и централното си управление. Увеличаващите се еврочиновници, особено след 2007 година също ще търсят подобни места, за да бъдат гарантирани напълно сигурността и спокойствието им. Големи компании като Лукойл и Шел също имат планове за изграждането на такива имоти, които да бъдат ползвани от техни служители.