сряда, март 23, 2005

Държавните институции и икономическата логика на пазара за недвижимости

Напоследък на пазара за недвижимости у нас се появи един сериозен играч, който е в състояние да обърка доста от прогнозите и експертните мнения за тенденциите и цените. Става дума за държавни институции – министерства, ведомства, агенции, дори Българска народна банка- които продават на търг свои имоти. Това най-често са апетитни хапки, които рядко излизат на пазара, а въпреки използваните и задължителни по закон търгове остава известно съмнение дали и доколко цената на продажбите е справедлива. И тъй като поради непрекъснатото покачване на цените, навлизането на сериозни инвестиции в сектора на недвижимите имоти и увеличаващият се интерес на чужденците към страната пазарът е доста изнервен, такива сделки естествено дълго се коментират от експертите.

Един от пресните случаи е с имота от 39 декара, който военното министерство продаде преди десетина дни за 620 евро на квадрат. Първото, което безспорно буди сериозни подозрения, е оценката на лицензиран оценител, нает от военните да каже каква да е началната цена на търга. Посочената от този оценител цифра е 186 евро на кв. м, или общо 13.141 млн. лв. за целия имот. Трудно е да се приеме тази цифра поради няколко причини. Че този имот е уникален за столицата и като размер, и като местоположение, едва ли може да има съмнение. В момента няма друг аналогичен терен, който да е разположен в широкия център на града и да има толкова голяма площ. Единствените подобни парцели са теренът зад хотел “Хилтън”, който е общинска собственост и Южният парк. Общинският парцел бе част от скандала със “Софийски имоти” и в момента неговата разпродажба е блокирана, а строителство в Южния парк /сегашните му граници/ поне засега не изглежда вероятно. Затова определено може да се каже – имотът на военните по своята площ и разположение наистина е уникален за София. Навсякъде по света тази уникалност на предложения имот се отразява на цената, която само за това може да бъде удвоена и утроена. При нас обаче посоката е към поевтиняване, ако приемем за достоверна “независимата” оценка. Към съмненията за цената се прибавят и елементарните справки в imoti.net. Една от офертите за продажба на парцел тук в района на военния имот сочи цена от 817 евро на кв.метър при парцел от 465 кв.метра. Всеки може да прецени какво може да се построи на този терен и какво – на 39 декара, колкото продадоха военните. Има и други оферти – пак в близост до въпросния парцел – например имот за строителство на сграда от 580 квадрата на бул. “Мадрид” се продава за 1362 евро на квадрат.

Вторият случай за подобен търг все още няма край, но нещата се очертават да бъдат подобни ,както при имота на военните. БНБ обяви за продажба през миналата седмица собствен имот. Какво се продава? Триетажна административна сграда с приземен етаж (партер) и подземен етаж (мазе) заедно с дворното място, върху коeто е построена сградата в гр. Бургас. Сградата е със ЗП 300 кв. м и РЗП 1060.60 кв. м, която включва: приземен етаж (партер) със ЗП 300 кв. м, първи етаж със ЗП 300 кв. м, втори етаж със ЗП 230.30 кв. м и трети етаж със ЗП 230.30 кв. м. Подземеният етаж (мазе) е със ЗП 300 кв. м. Начална тръжна цена – 712 000 лева или на квадрат 314 евро. При това само за сградата, без да се изчислява дворното място. Нека погледнем пак офертите в imoti.net.- търсенето на къщи в централната градска част не дава резултат, тоест предлагане няма. При останалите няколко оферти за къщи в чертите на града цените са около 1100-1300 евро на квадрат. По-евтини са къщите извън града, на 20-30 километра навътре в западна посока.

Друг интересен факт – търгът е публичен, проведен е на 17 март, обявен е надлежно на интернет страницата на централната банка. Но пет дни след това информация за спечелиия и цената, на която е спряло наддаването няма. Естествено е да се зададе въпроса – нима има нещо тайно и скрито, за да се пази такава “публична” информация в тайна?
Сигурно има и други случаи като описаните. Въпреки законовите разпоредби и многото проверяващи дали те се спазват, очевидно има нещо което оставя съмнение в прецизността на провежданите продажби и сключваните сделки. Липсва независимият контрол и гарантиране интересите на обществото без уговорки. А това може да повлияе негативно на обикновените играчи на пазара за недвижимости.


------------
imoti.net