четвъртък, април 07, 2005

Бумът в цените на имотите свършва през 2006 година

Чуждите инвестиции в София са причина кв. м жилищна площ да струва 750 евро

Най-търсени ще бъдат евтините апартаменти и земеделските земи


Бумът с цените на недвижимите имоти ще свърши през 2006 година, ако се сбъднат очакванията на Европейската комисия.

В понеделник на нейната страница в Интернет бе публикуван анализ за икономическото развитие на 25-те страни от Европейския съюз, страните от еврозоната и кандидатките за членство. В него европейските икономически експерти ясно казват какво да очакваме - през 2006 г. публичните разходи, заплатите и банковите кредити ще нарастват с по-слаби темпове. И ни отреждат растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,7% при очаквани около 6% през 2005 година.

Тези фактори неминуемо ще се отразят и на пазара на недвижими имоти у нас. Не че той ще замре и търговията ще спре, а темповете на нарастване, цените и финансовите ресурси насочени към този сегмент ще намалеят. И ще се увеличи значението на качеството не само що се отнася до предлагания имот, но и до качеството на услугите, които посредническите агенции предлагат на своите клиенти.

Както добре се знае, бумът с цените, търсенето и сделките с недвижими имоти у нас до голяма степен бе предизвикан от чуждестранни инвеститори. Не само физически лица, а главно фондове и компании, са сред причините днес в София например средната цена на новопостроената жилищна площ да е над 750 евро на квадрат. Те са тези, които построиха, поръчаха или купиха значителна част от най-скъпите офисни и търговски площи в страната, от тях до голяма степен зависи и бъдещето на този пазар след година-две.
Затова казаното за страната от Еврокомисията е нещо много важно. Очевидно вече сме близо до максимума на цените и изравняването на търсене и предлагане. А това във всяка пазарна икономика води до засилване на конкуренцията, спад в цените и борба за клиенти.

Какво ще се промени съществено след 2006 година?
Цените на пазара ще стават все по-логични и обясними. Заедно с нарастването на стойността на строителните материали и труда новото строителство постепенно ще се доближава по стойност с пазарната цена на крайния продукт и ще намалява печалбата на предприемачи и строители. Няма да има възможност, както сега често става за съществена промяна на цената на имота след начало на преговорите по покупката му.
Ще се засили търсенето на добри имоти - нови с гарантирано изпълнение или стари, но в добър вид, поддържани и на предпочитано място в селищата. По-некачествените имоти постепенно ще загубят купувачи, а това със сигурност ще свие цените им.
Чужденците-инвеститори ще наложат своите критерии за качество, юридическо оформяне на сделките и гаранция за коректност. Българите-купувачи имат полза да приемат тези нови правила за нашия пазар и със сигурност ще го направят. Малките играчи, мошениците и финансово нестабилните ще изчезнат от бизнеса, изтласкани не от закони или правилници, а от пазара.

Какво няма да се промени след 2006 година?
На първо място цените на луксозните и добре ситуирани на територията на страната сгради и жилища. Регионът на столицата, Черноморието, зимните ни курорти и около тях, Централния Балкан ще останат примамливи за купувачите на имоти. Цените тук също имат потенциал да продължат да нарастват, но при изричното условие, че срещу парите се предлага и качество.

На второ място, ще остане и дори е възможно да нарастне сегментът на малките и по-евтини градски жилища на пазара. Тъй като все пак доходите на населението ще продължат да нарастват, търсенето на такива достъпни за средния българин ( с доход от около 6-7 хиляди лева годишно) ще остане постоянна величина. А и с всяка изминала година понятието "среден доход" у нас ще променя величината си в посока към увеличаване.

И накрая, ще се запази нарастващият интерес към земеделската земя. След като вече няма формални пречки за продажбата и на чужденци след приемането ни в ЕС и изтичането на предвидения в договора ни забранителен период, това е естествено. Цените тук са доста трудни за прогнозиране, но вече има и първите прогнози - земя с трайни насаждения до 10 години вече се купува над 1200 лева за декар, за лозе искат над 2500 лева на декар, дори възрастта му да е над 20 години.
Повечето от тези неща бяха очаквани на нашия пазар. Някои от тях вече се случват. Други може и да се поотложат във времето, ако не съществуват икономически условия за проявлението и налагането им. Промяна обаче на пазара през 2006 година ще има.
По-некачествената собственост постепенно ще загуби купувачи, а това със сигурност ще свие цената й.


http://www.monitor.bg