вторник, април 05, 2005

2005 - очакван спад от 20-25% в цените на недвижимите имоти

В-к „Монитор”
05.4.2005 г.

Орлин Владиков - председател на НСНИ (http://www.nsni.bg/)

Наивно е да се сравняваме с Чехия или Унгария

Много обичаме да се сравняваме нашия пазар на имоти с този на Чехия или Унгария. Не виждам основание за това. София може ли да се мери с Прага или Будапеща като инфраструктура, чистота и урбанизация? Очакваните високи ценови нива на имотите у нас нямат икономическа основа. Те не кореспондират със състоянието на страната, с доходите на хората. Предлагането на недвижими имоти продължава да надвишава търсенето.
Моята прогноза е, че тази година цените на имотите няма да растат така бурно, както през 2004 г. Може би още през тази година ще бъде достигнат пика си, след който ще започне техният спад. Предполагам, че той ще бъде в рамките на 20-25%. Най-много ще поевтинеят някои жилища в неатрактивни градски квартали с лоша инфраструктура.
Увеличаване на цените ще има само в някои сегменти на пазара. В големите градове и най-вече в София урегулираните парцели ще продължават да поскъпват, защото има търсене, но предлагането ще е все по-малко. Очаквам инвеститорите да започнат да купуват по-често големи сгради, да ги събарят, за да използват терените за ново строителство.