петък, април 01, 2005

Актуализират цените на земеделските земи

В-к „Монитор”
01.4.2005 г.

Земеделското министерство подготвя промени в Наредбата за установяване на текущите пазарни цени, по която се уреждат оценките при продажба или замяна на имоти от държавния поземлен фонд, съобщиха от министерството.

Целта е цените на земеделските земи да се приведат в съответствие с новите пазарни реалности. В момента оценките при сделките за продажба или замяна на земеделски земи ¬ частни и от поземления фонд, се извършват по реда на наредба, приета от Министерския съвет през 1998 г.

Показателите в нея, по които се извършва оценяването на земеделската земя, са едни и същи, както за частната земеделска земя, така и за земите от държавния поземлен фонд.

В момента действително има засилен интерес от страна на граждани за извършване на замени с цел комасация на имотите им. Те обаче се извършват само при условията на действащите указания за замени, уточниха от земеделското министерство.
Не са извършвани замени на земи от Държавния поземлен фонд до автомагистрали, плажната ивица на Черно море и курортни комплекси.