петък, април 08, 2005

Гърци и израелци най-много инвестират в недвижими имоти у нас

В-к „Монитор” 08.4.2005 г.

Гръцки и израелски компании са най-големите чуждестранни инвеститори в недвижима собственост у нас, сочат данните на агенциите за имоти.Интересът на фирмите от южната ни съседка е насочен основно към сделките със земи за строителство, бизнес сгради и индустриална собственост. Това до голяма степен се дължи на сериозното навлизане на гръцки компании в България през последните години, което е свързано и с покупката на недвижима собственост. Предпочитанията на израелските купувачи също са основно към бизнес имотите, а най-често като пример брокерите посочват инвестицията в Mall of Sofia.

В челната тройка на инвеститорите в имоти в България се нареждат и германските фирми, най-вече покрай навлизането на големи строителни и търговски компании като "Линднер", "Метро", "Практикер", които правят и сериозни вложения в недвижима собственост.

По данни на Национално сдружение "Недвижими имоти" през миналата година на пазара на имоти у нас са сключени реални сделки за общо 1,8 млрд. лв. От чужди граждани и фирми идват около 22% от тези приходи, което се равнява на около 396 млн. лв.

Точна статистика за чужденците - купувачи на имоти по държави засега не се води с изключение на тази на Агенцията по инвестиции. Тя обаче не включва сделките на вторичния и жилищния пазар. По нейни данни основният ръст на чуждите инвестиции в недвижима собственост е отбелязан през последните две години. През 2004 г. преките чужди вложения в имоти у нас са на стойност 142 млн. долара, а през 2003 г. - 182 млн. долара. Общо от 1998 г. насам вложенията на чужденци в недвижима собственост в страната възлизат на 470 млн. долара.

Гръцките купувачи инвестират основно в земя около и във София, както и по Черноморието. Интересът им е насочен най-вече към складови бази, офиси и жилища, посочи управителят на "Елта консулт CB Richard Ellis" Валери Левиев.

В момента гръцките купувачи се очертават като едни от най-сериозните на пазара на имоти у нас. Техният интерес към покупка на земи и сгради в България се засили особено през последните 1-2 години с приближаващото членство в ЕС и възможностите за спекулативни сделки и висока печалба, коментира и управителят на "Явлена" Страхил Иванов.

Според него въпреки че британци и ирландци са едни от най-масовите купувачи на имоти в България, те не са толкова голям фактор на пазара, тъй като се насочват основно към стари селски къщи и жилища. По данни на агенцията миналата година у нас са сключени около 3800 сделки за продажба на имоти на британци, най-вече в ценовия сегмент между 20 и 40 000 паунда.

Засега чуждите инвеститори предпочитат да купуват къщи, апартаменти и хотели, каза Петър Пейчев, управител на агенция "Кодена".

Напоследък много се говори за пенсионери от Западна Европа, които се заселват в България, за да живеят по-евтино. Другият вид са инвеститорите - спекуланти. Те са единични играчи, които купуват имоти с цел след няколко години да ги препродадат с печалба. С подобни сделки се занимават най-вече ирландците, които се насочват към градски имоти в престижни квартали, главно в центъра на София и другите големи градове. По подобен начин те действаха преди години и в Чехия и Унгария, където купуваха евтини жилища и след това ги продаваха с висока печалба, посочи брокерът.

Негови колеги отчитат и сериозен интерес от страна на руски фирми, които инвестират най-вече в изграждането на хотели и ваканционни селища по морето.