сряда, април 13, 2005

Жилищата в “Слънчев бряг” двойно повече от купувачите

Продажбите на апартаменти изплащат хотелите в комплекса

Над 2000 имота в курорта излизат на пазара до лятото


Поне двойно повече жилища за продажба ще бъдат предложени тази година в "Слънчев бряг" спрямо броя на потенциалните купувачи, отчитат брокери по морето.
Очакванията са до лятото на имотния пазар в морския курорт да излязат над 2000 апартамента от строящите се в него апартаментни комплекси. В същото време прогнозите сочат, че до края на 2005 г. имот у нас ще купят не повече от 3500-4000 чужденци. В това число влизат купувачите на селски къщи, както и тези в големите градове и във всички зимни и летни курорти, посочи шефът на агенция "Форос" Добромир Ганев.
По данни на сайта за недвижими имоти Imot.bg седмици преди началото на летния сезон в най-големия ни морски курорт вече се предлагат за продажба над 600 апартамента. Офертите са главно от жилищните комплекси от затворен тип, които никнат като гъби през последната година и половина. Цените вече се движат около 720 -770 евро/кв. метър заради по-голямата степен на завършеност на имотите спрямо януари, но по-луксозните оферти са и за 900 - 1300 евро/кв. м. Жилищата на етап "груб строеж" са малко.

Част от предлаганите апартаментни комплекси са преустроени хотели, които се разпродават като жилищна площ след прогнозите за отлива на чужди туристи от презастроения курорт. Инвеститори в "Слънчев бряг" обясниха, че се насочват към жилищните площи, защото те са по-изгодно капиталовложение. Обикновено се строи хотел, като едно от крилата му е само с жилища за продаване. С парите от тях се изплаща почти цялата останала част от сградата, обясни столичен предприемач, който строи в курорта.

Брокерите на имоти обаче отчитат първите сигнали за пренасочване на купувачите към по-малките курорти в близост до "Слънчев бряг". За повечето англичани и руснаци, които са основните купувачи, "Слънчев бряг" е легенда, но част от тях вече предпочитат да си купят апартаменти в близкото селце Кошарица, което съчетава планина и море, както и в "Свети Влас", "Елените" или Равда, посочи Магдалена Иванова от агенция "LV Consult". Така купувачите са близо до нощния живот на курортния комплекс и едновременно с това летуват на по-тихо и спокойно място. Не на последно място и цените в тези райони са по-ниски.
Заради растящата конкуренция предприемачите от "Слънчев бряг" вече предлагат редица отстъпки и промоции, за да продадат апартаментите си. Жилища, които допреди два-три месеца се предлагаха до ключ например, в момента се продават на същата цена напълно обзаведени. Удължават се и сроковете на изплащане на имота, посочи Магдалена Иванова.

Според Добромир Ганев един от възможните изходи от спада на пазара на ваканционни жилища е появата на купувачи от неразработени до момента пазари, какъвто е немският. След изложенията на имоти в началото на годината и предстоящото тази седмица в Берлин, на германските купувачи вече се възлагат големи очаквания. Те обаче са доста консервативни и трудно взимат решения, така че едва ли ще се излязат на пазара на имоти у нас през този сезон, коментира брокерът.


Офертите с една спалня са най-малко
Жилищата с една спалня са най-търсени в "Слънчев бряг" и същевременно най-слабо предлаганите, сочат данните на IMOT.BG. Средната им офертна цена в момента е 725 евро/кв. м, като нов апартамент от 46 кв. м с паркинг излиза 25 000 евро.
Малката разлика в цената на едностайните и двустайни жилища (само 4 евро/кв. м) се дължи на пренаситения пазар на двустайни апартаменти. В момента предлаганите имоти с големина между 60 и 90 кв. м са малко над 350. Жилище от 58 кв. м с локално отопление, напълно обзаведена кухня и баня, може да се купи срещу 41 000 евро. Срещу допълнително заплащане фирмата, която продава жилище може да обзаведе хола и спалнята. Предлаганите тристайни апартаменти са около 150. Средната им офертна цена е около 770 евро/кв. м. В някои комплекси от затворен тип е обявена само по една цена на квадратен метър. Така например в комплекса "Семирамида Гардън" квадратният метър на завършени жилища с големина от 62 до 147 кв.м е 750 евро. Комплексът разполага с плувен басейн, фитнес център, лоби-бар, ресторант, паркинг и управление на отдаването под наем.


15 000 евро за партер в Свети Влас
Срещу 15 000 евро може да се купи жилище от 25 км. м на партерния етаж в комплекс от затворен тип в Свети Влас, сочат данните на Imot.bg. Повечето апартаменти от типа второ жилище, които се продават в курорта, са с площ между 40 и 65 кв. метра.
Цената на тези с една спалня почти достига тази в "Слънчев бряг" и е средно 703 евро/кв. м. Гарсониера от 65 кв. м в нов жилищен комплекс на 250 метра от морския бряг се продава за 56 000 евро.
Двустайните и тук са най-масово предлаганите имоти. Средната им офертна цена за разлика от "Слънчев бряг" е значително по-ниска - 518 евро/кв.м. Това донякъде се обуславя от факта, че около 40% от предлаганите жилища са в етап на строеж или пък има довършителни работи по тях и новодомците не могат да се нанесат веднага. Средната офертна цена на тристайните жилища е 562 евро/кв.м. Въпреки това апартаментите като цяло остават скъпи, тъй като големината им варира между 95 и 120 кв. м. 76 000 евро е цената на жилище от 115 кв. м в нова сграда с Акт 16.



http://www.monitor.bg