петък, април 15, 2005

Тръгва масова продажба на хотели по морето

В-к „Пари”
БРОЙ 73 - ПЕТЪК, 15 АПРИЛ 2005 г.


Ще започнете да разпродавате апартаментите в хотелите на частни лица, защото туристите, които в момента летуват по Българското Черноморие, ще се насочат към курортите в Африка, предупредиха от холандското Министерство на жилищното строителство, пространственото планиране и околната среда. Холандските специалисти за пореден път повториха азбучната истина, че две трети от стойността на недвижимите имоти се определя от пространството около жилището и никой не би дошъл, за да живее в апартамент без пространство.

Експерти от национално представени агенции за недвижими имоти коментираха, че в момента на пазара се продават много хотели в големите комплекси, но липсва търсене.

Чужденците, които купуват недвижими имоти по Черноморието, може да се обединят в няколко основни групи, коментираха от националната агенция за недвижими имоти Форос. Първите, които купиха имоти у нас, спадат към групата на т.н. second home /втори дом/ - т.е. тези, които остават да живеят в България. Обикновено те са в пенсионна възраст и климатът в България е изключително подходящ. Тези потребители най-често купуват къщи в малки и спокойни населени места, далеч от задръствания и тълпи от хора. Те предпочитат местата около морските курорти, където има и рехабилитационни центрове. Втората категория от чуждите граждани, които придобиват недвижим имот у нас, се обособяват в групата holliday home /ваканционен дом/. Тези хора използват имота по време на ваканцията си, а през останалото време го отдават под наем. Тази категория чужденци избират предимно имоти по Черноморието или в ски-курортите, с добре изградена инфраструктура. Третата категория чужди граждани купуват имот, за да инвестират в него. Обикновено това са млади и предприемчиви хора с добри финансови възможности. Именно те предпочитат инвестицията в новостроящи се апартаменти, които се намират във ваканционните селища по крайбрежието. Тази група купувачи се насочват и към стари къщи, които реновират, а след това продават или отдават под наем. Последната категория чужденци, които се насочват към нашия пазар, са интересна група. Това са отделни граждани, които купуват няколко имота, основават своя агенция и продават собствеността си на съседи, приятели и роднини в своята страна, коментираха брокерите. Този метод на работя според тях се отразява много негативно на пазара, но понеже са единици, не влияе сериозно върху неговото развитие.

От агенцията за недвижими имоти Форос коментираха, че цените на новото строителство в центъра на Варна, търсено от чуждите клиенти, варира между 850 и 1200 EUR/кв. м. Същите остават цените за апартаменти и в курортните комплекси. В Златни пясъци квадратен метър жилищна площ се търгува между 890 и 1200 EUR. Малко по-ниски са ставките за районите на курорта "Св. св. Константин и Елена", Евксиноград и вилната зона на местността Ален мак, където квадратен метър жилищна площ се търгува между 850 и 110 EUR. Ваканционните имоти във вилната зона на Варна се котират на значително по-ниски. Вилите в района на Евксиноград се продават на средни цени от 250-600 EUR/кв.м. Най-високи са ставките за района на "Св. св. Константин и Елена", където вилната площ се предлага за 350-650 EUR/кв.м. При останалите райони на вилните зони около Варна цената е между 200 и 550 EUR/кв.м.