вторник, април 19, 2005

Двойна разлика в цените на жилищата в центъра и покрайнините на София

Формиралата се още от миналата година тенденция към увеличаване на разликите в цените на софийските имоти по критерия на тяхното местоположение вече е ясно изразена, твърдят брокери от агенции, специални участници в imoti.net.Сега столицата е отчетливо разделена на четири ценови зони, между, които средните цени на квадратен метър жилищна площ достигат разлики от почти два пъти.

Най-евтината зона - между 380 и 499 евро за квадрат застроена площ е в крайните панелни квартали - двете части на "Обеля", всички части на "Люлин" без 10-та, "Надежда", трите части на "Левски", "Овча купел". Към тази група спадат и жилищата в "Дружба 1", "Свобода", "Стефан Караджа", "Суха река", "Толстой" и "Хаджи Димитър". Общата характеристика на сградния фонд в тези квартали е свързана с масовото панелно строителство от 70-те години на миналия век, недобре поддържаната инфраструктура - улици, входно-изходни артерии и междублокови пространства. В огромната част от тези квартали хигиената е силно занижена, самите блокове отдавна плачат за саниране и обновяване не само на фасадите, но и на вътрешните инсталации и общи пространства. Тук гаражи за многобройните автомобили почти липсват, като изключим незначителна част от струпаните без разрешение клетки, използвани за тази цел. Новото строителство обикновено е ограничено в периферията. Добра страна на тези райони е наситеността им с училища и детски заведения, както и наличието в повечето от тях на достатъчно на брой транспортни линии за придвижване из града. През последните десетина години масово бяха открити и заведения за хранене от типа квартална кръчма, което има както положителни, така и отрицателни страни за живеещите.

Втората зона на София е с цени на жилищата между 500 и 600 евро на квадратен метър. Тук са разположени пoвечето от т. нар. жилища от среден тип, коментират експерти и затова неслучайно символът на тази зона е квартал "Младост". От една страна - масов жилищен квартал, от друга - район с редица преимущества - близо до центъра, сравнително добре развита мрежа от линии на градския транспорт, добър изглед към Витоша и без наличието на индустриални предприятия, които да замърсяват въздуха и средата. Освен четирите части на жк "Младост", тук влизат и кварталите "Банишора", "Борово", "Бъкстон", "Дървеница", "Западен парк", както и Зоните-Б18, Б19 и Б5. В списъка с тези цени на имотите са и райони в южната част на града - Княжево, "Лагера", "Красно село", "Павлово", както и "Редута". Именно тук е съсредоточено и най-голямото търсене на имоти в последните една-две години - от една страна районите се ползват с добро име, от друга цените са по-ниски от смятаните за престижни квартали. Особено интересни и търсени са новите сгради в тези райони, които се изграждат на всяко свободно място.

Третата зона на столицата е за жилища с цени на квадрат между 600 и 700 евро. Това са районите на новата средна класа, която се формира най-бързо и забележимо именно в София поради наличието на достатъчно възможности за бизнес и доходи. Тук са райони в близост до центъра, както и такива в южна посока - с добра инфраструктура и наситени с поликлиники, училища и детски градини. Цени се и присъствието в близост до тях на Южния парк - все още най-голямата зелена площ на столицата. Към тази зона спадат кварталите "Бели брези", "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Хиподрума" и "Хладилника". Извън южната дъга, където са изброените квартали, към списъка се присъединява единствено "Гео Милев". Тук новото строителство в последните петнайсет години е интензивно, сгради никнат навсякъде, дори върху територии, предназначени преди години за разширяване на Южния парк в посока Витоша.

Най-скъпата, четвърта зона на столицата включва райони с цена на жилищата над 700 евро на квадратен метър. Това са постоянните от години четири района, където цените са най-високи и със сигурност ще останат такива поне още едно десетилетие. Става дума за идеалния център, "Лозенец", "Изток", "Иван Вазов". Тук за квадратен метър застроена площ могат да поискат и 1000 евро и това няма да е изненада, показват данни от imoti.net. Строителството е преобладаващо ниско - до 7-8 етажа по изключение. Новите сгради са толкова много, че определят облика на тези райони, отличителен белег са и тишината, относително добрата за София хигиена и поддържане на инфраструктурата.



източник - imoti.net