събота, април 16, 2005

Качеството става определящо за цената на жилищата

Източник: В-к „Монитор” 16.4.2005 г.
http://www.monitor.bg/

Според анализ за тримесечието на "Адрес недвижими имоти" в два от трите големи панелни квартала на София ­ "Люлин" и "Надежда", от януари насам цените остават почти без промяна и се движат съответно около 475 евро/кв. м и 436 евро/кв. м. Поскъпване на панелните жилища с 10% се наблюдава само в "Младост", където сделки се сключват при средна цена 570 евро/кв. м. Лекото покачване там се дължи на факта, че се продават основно малки жилища, а търсенето на такива имоти по принцип е високо, отбеляза изпълнителният директор на агенцията Димитринка Костадинчева.
Според собственика на "Имоти" ООД Валентин Съйков жилищата в "Младост" ще задържат цената си и в бъдеще, тъй като районът предлага много добра среда за обитаване ­ с големи търговски центрове за хранителни стоки, техника и облекла, банкови офиси и места за забавление в близост. В по-непрестижни райони като "Надежда", "Обеля" и "Левски" обаче вече започва лек спад в цените на по-лошите апартаменти, посочи брокерът.
Сегашната ситуация на пазара е знакова и прогнозите, че панелните имоти ще спрат да поскъпват, вече започват да се сбъдват, смята и Димитринка Костадинчева. Това показва и обръщането на съотношението търсене ­ предлагане. През март статистиката на "Адрес недвижими имоти" за първи път от две години насам отчете повече продавачи отколкото купувачи на панелни жилища, посочи Костадинчева. По данни на агенцията миналия месец офертите за продажба са се увеличили с 29%, а тези за покупка са намалели с 27%. Според брокерите обръщането на пазара се дължи на нереално високите цени, които продавачите искат за панелните имоти. От друга страна банките вече дават кредити и за жилища в строеж, докато оценките на панелните апартаменти са много ниски и заемите покриват едва около 50% от стойността им.
Хората вече започват да обръщат внимание на качеството и не бързат да купуват жилище на всяка цена, както беше през лятото на 2003 г., посочи Валентин Съйков. Според него това ще доведе до по-сериозно разтваряне на ножицата между цените на панелното и тухленото строителство. И той, и Димитринка Костадинчева прогнозираха поевтиняване на панелките с 5-10% до края на годината.
През последните две години цените на панелните жилища се вдигнаха нереално много ­ не е нормално те да растат с темповете на по-качественото тухлено строителство, коментира председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" и собственик на агенция "Орвитекс" Орлин Владиков. Според него вече започва обратният процес ­ задържане и последващ спад на цените на панелните имоти. Цените си ще запазят единствено добре поддържаните панелни апартаменти в по-престижните квартали ­ близо до Южния парк и в първата част на "Младост", които са търсени от купувачите, смята Владиков.
Според Страхил Иванов от агенция "Явлена" ценовата ножица според качеството на имота е неизбежна. Намалението на цените на панелните жилища обаче ще започне най-рано през лятото на 2006 г. За тази година очаквам застой на пазара на панелните имоти, най-много минимално покачване на цените, посочи той.