сряда, април 27, 2005

Сделките спряха, търсят се купувачи

Източник: В-к „Стандарт” Сряда, 27 Април 2005

Сделките с имоти рязко намаляха през последните месеци. Предлагането е много голямо, продавачите държат високи цени, но купувачи няма, обясняват брокери. Не сме имали сделка от два месеца, съобщи управителката на брокерска къща в Перник Веска Славова. Тя обясни, че цените са се вдигнали отпреди година заради голямото търсене тогава. В края на 2003 г. двустайно жилище в пернишкия квартал "Изток" се е предлагало за около 12 000 евро. Сега цената му е около 27 000 евро. Тристайните са скочили на 33 000 евро, но никой не ги иска.

Двойно са скочили и имотите в Сливен. През лятото на 2004 година продадохме двустаен апартамент за 11 500 евро. Миналия месец същото жилище, без каквито и да е подобрения, бе продадено за 25 000 евро, казаха от Агенция "Български имоти". Миналото лято кв. м ново строителство в центъра на града е вървял по 250 евро. Сега само включването е 350 евро за квадрат, като строителството при всички случаи ще оскъпи още имота. Основните купувачи са гурбетчии, които се връщат от работа в Гърция и Испания и искат да вложат парите си в недвижим имот.

И в Плевен купувачите вече се мръщят на панелките. Отшумява търсенето на жилище на всяка цена. Купувачите започват да избират и това е първият белег за нормализиране на пазара, коментира Красимира Войнова, управителка на брокерската къща "Явлена - Кора". Според нея цените на жилища в града ще останат несъразмерно високи най-много до лятото, но от есента може да се очаква плавно поевтиняване. Появява се интерес към производствени сгради и площи, който се свързва с бъдещото членство на страната в Евросъюза.