петък, декември 24, 2004

Ръст на цените на жилищата до 10%

Очакват се повече инвестиции в търговски площи и индустриални имоти

Какво донесе 2004 г. на пазара на недвижими имоти в България? Възможните отговори на този въпрос са повече от един, а обединяващата дума е ръст. Първо, това е ръст на цените. Той по оценка на агенциите за недвижими имоти е средно 35 - 40 на сто. Второ, нарасна и броят на сключените сделки с недвижима собственост - по прогнозни данни с около 30 на сто спрямо 2003 г. Трето, през цялата година с бърз темп растеше предлагането на обекти ново строителство, както и активността на строителните компании. Това доведе до нарастване на издадените разрешения за строеж с близо 30 на сто за първите девет месеца от годината спрямо периода януари - септември на миналата година. Думата ръст от брокерските компании използват и при обобщаване на информацията за броя на отпуснатите нови кредити за покупка на имоти. Средно за страната се очаква той да бъде около 10 на сто. Безспорно обаче най-големият ръст е този на паричния оборот на пазара на недвижими имоти. Очаква се той да бъде рекорден. Ръстът при паричния ресурс на отпуснатите ипотечни кредити например е над 100%, като отпуснатите ипотечни заеми са на стойност 836.5 млн. лв. Отделно от това свободните парични средства в населението, които поддържат пазара на недвижими имоти в непрекъснато активно състояние, по данни на агенциите за недвижими имоти са близо 2 млрд. лв. Броят на компаниите, които упражняват посредническа дейност при покупко-продажбите, също расте - близо 12% повече регистрирани компании вече работят в сектора, а нелегално упражняващите дейността са се увеличили близо два пъти. Нараства и интересът към придобиване на собственост в България от страна на чуждестранните купувачи, на институционалните фондове...

Цени, цени и пак цени
През тази година най-бързо се покачваха цените на жилищата в градовете и ваканционните имоти в курортните комплекси. В някои райони на страната цените на апартаментите се удвоиха и продължават да растат и в момента. София и Варна са най-скъпите места в България, като цените в двата града към средата на годината се изравниха. В момента в морската столица някои жилищни имоти се предлагат на по-високи ценови нива от тези в смятаните за престижни комплекси на столицата - от около 1100 евро на кв.м. до 1300 евро на кв.м. Това се отнася до апартаментите в идеалният център на града, Гръцката махала и Морската градина. По данни на интернет порталите в момента средната цена на предлагане на апартаменти за продажба във Варна е около 760 евро на кв.м, докато за столицата тя варира от 600 до 620 евро на кв.м. Най-скъпо в София се търгуват жилищата в кварталите „Яворов“ и „Изток“, като тяхната цена от началото на годината до декември се е покачила от 520 до 900 евро на кв.м. В тези райони има оферти за продажба и на цени между 1000 и 1100 евро на кв.м. Предложения на подобни ценови нива има и в някои от централните части на града, но като цяло средната цена на апартаментите в центъра е между 800 и 850 евро на кв.м. Със средни стойности на предлагане от около 800 евро на кв.м сред скъпите квартали на града се нареждат „Иван Вазов“ и „Лозенец“. В другите големи градове на страната нива от 1000 евро на кв.м трудно могат да бъдат постигнати. В Пловдив и Бургас в момента средните ценови нива на предлагане са близки и са в границите на около 400 евро на кв.м. В престижните райони на Пловдив цената на жилищата към края на годината е достигнала около 550 евро на кв.м, а в елитния бургаски квартал „Лазур“ - 620 евро на кв.м. Въпреки че като абсолютна стойност цените на апартаментите в двата града остават далеч зад тези във Варна и София, като процентно увеличение те са прибавили към стойността си средно между 35 и 40 на сто.

Модерните селища
Цените на продажба на апартаменти във ваканционните селища започнаха годината със средни стойности от около 600 евро на кв.м, и я приключват с нива от 1000 - 1300 евро на кв.м. Дори бързо нарастващото предлагане на такива имоти не успя да забави поскъпването им. Според агенциите за недвижими имоти цените в този сегмент на пазара ще продължават да растат до момента, в който не се изравнят с тези на сходни жилища в основните ни туристически конкуренти като Черна гора и Хърватия.

Умерен ръст
През 2005 г. ръстът на цените на имотите ще се забави леко и ще е в рамките от 5% до 10%. Това са умерените прогнози, които дават от агенциите за недвижими имоти. В края 2003 г. компаниите посредници даваха подобни на тези прогнози и за развитието на пазара и през тази година. Повечето посредници са на мнение, че дългосрочна прогноза за развитието на пазара не може да се даде. Техните очаквания обаче са, че през следващата година поради увеличените обеми на жилищно строителство основно в големите градове на страната поскъпването на имотите ще бъде в по-ниски от сегашните граници. Място за развитие на пазара има в сегмента на търговските площи. Съдейки по инвестиционната активност в този сектор в страните от Централна и Източна Европа, може да се очаква, че през 2005 г. и България ще бъде включена в проектите на компаниите, инвестиращи в изграждането на търговски обекти. От консултантските компании очакват годината да донесе развитие и за още един сегмент на пазара - този на индустриалните имоти.